Volonterski timovi

Radost u školi

Kako je vratiti se u osnovnoškolske klupe znaju volonteri OŠ Marije Jurić Zagorke. Svatko od volontera određenog dana odlazi u školu nedaleko od okretišta tramvaja Dubrava. Njihovo djelovanje temelji se na podršci i učenju s djetetom koje ima neku poteškoću – bilo razvojnu ili neku drugu. Dakle, radi se o individualnom radu s djetetom koje im je povjereno. Kako je biti dio toga, piše jedna od volonterki:

 

Volontiranje, hm ... opisati ga može i samo jedna riječ – predivno. Osjećaj koji stvara u meni jednostavno je neopisiv. Rad s djetetom, s tim anđelom koji polako otkriva svoje mogućnosti i darove, čini me ispunjenom, sretnijom i jačom. Snagu mi daje želja za pružanjem ruke prijateljstva nekom nepoznatom djetetu koje pomalo izgubljeno traga za svojom srećom. Ono što mu treba uključuje ljubav, podršku, oslonac i riječi utjehe. Da, sve ono što nam zapravo pruža i naš Bog, naš Spasitelj. Ujedinjena s njim mogu učiniti puno, bez njega ništa. Ljubav koju on pruža meni, dužna sam prenijeti na dijete. U znak zahvalnosti dobijem osmjeh, radost i sjaj u očima anđela koje me gleda kao „dobru vilu“ a nosi spas i vraća nadu. Moglo bi se reći da je korist obostrana. Zašto? Kao što Bog, milosrdan i dobrostiv u svakoj situaciji, preko mene djeluje na dijete, tako i preko njega utječe na mene. Kao volonter otkrivam samu sebe, stječem novo iskustvo, nove spoznaje i otkrića. 
Sad znam zašto sam ovdje i zašto je baš taj anđeo dodjeljen meni. Iz dana u dan zahvaljujem Ocu na ovoj prilici, na ovom mjestu, doživljajima i za njegov novi i savršeni plan.

 

Znati živjeti

Davanje daje život. Jer, živi smo onoliko koliko druge oživljujemo.

- p. Luka Rađa