Novosti

Volonterski centar kreće

Volonterskom centru SKAC vrlo je bitna sustavna i kvalitetna edukacija njegovih volontera. Upravo zato, na samom početku rada počinjemo s edukacijama koje će volonterima pružiti sigurnost i dobro početno znanje za sva mjesta na koje oni s entuzijazmom kreću.

U subotu, 11.10. od 9 do 13 sati održat će se velika početna edukacija za sve volontere. Na njoj ćemo pružiti cjelovitu sliku volonterstva i dublje ući u njegovu psihološku i kršćansku perspektivu. Progovorit ćemo o profilu volontera, potrebama volontera i o motivaciji za volontiranje. Razgovarat ćemo i razmišljati o tome što kršćansko volonterstvo znači, koju stepenicu više ono treba učiniti za čovjeka kojem dolazi. Detaljno ćemo proći kroz potencijalne zamke za volontere i pokušati objasniti kakvo je to proaktivno ponašanje u odnosu na reaktivno. Cjelovitim pristupom ove edukacije dat ćemo temelje svim daljnjim edukacijama kroz koje će volonteri prolaziti.

U tjednu od 13. do 17.10. održavat će se manje edukacije, specifične za područje u kojem će volonteri raditi. Tako ćemo imati posebnu edukaciju za svaku od navedenih skupina: socijalno ugrožene osobe, djecu bez adekvatne roditeljske skrbi, starije i nemoćne osobe, tražitelje azila, osobe u palijativnoj skrbi, kronično bolesnu djecu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s invaliditetom. Na navedenim će se edukacijama volonterima pružiti osnovna znanja o ciljanoj skupini ljudi s kojom će se susretati, definirati sve obveze i očekivanja od volontera, upoznati volontere s malim timovima u kojima će raditi i ono najvažnije – dati im vjetar u leđa i ohrabrenje za volontiranje na koje su se odvažno odlučili.

Znati živjeti

Davanje daje život. Jer, živi smo onoliko koliko druge oživljujemo.

- p. Luka Rađa