Blog

(Novogodišnje) odluke

Nikada nisam uobičavala donositi Novogodišnje odluke. Pa ni sama Nova Godina ne znači mi baš previše. Još jedna društveno popularna parada pijanstva i kiča, kako bi rekao Đole. Ako iskeširam popriličnu svotu novca za doček Nove u nekom finom lokalu bit će mi lijepo i ući ću sretna u još jednu godinu. Osobno ne razumijem takav stav, no isto tako sam svjesna kako ja jednostavno nisam mjerodavna za ocjenjivanje današnjih trendova. Jednostavno me vrijeme pregazilo. Pregazile su me te besmislene društvene konvencije, preferencije današnjih mladih osoba, moda koja se iz dana u dan mijenja. Nedavno mi je jedna prijateljica ispričala svoju teoriju o tome kako smatra da se rodila u krivom dobu te bi se ona definitivno bolje snašla u prijašnjem vremenu balova, kavalirstva i nekih sad već davno izgubljenih vrijednosti. Zamislila sam se nad tom njenom mišlju i počela razmišljati ne bih li tako, odnosno tada  i ja više bila na svom terenu?

Zatim te Novogodišnje odluke koje svake godine iznova slušamo i to pretežito iz usta poznatih osoba. Već ih znam napamet - prestati pušiti, početi vježbati, početi se zdravo hraniti, tu i tamo netko kaže da u Novoj godini želi biti bolji prema drugima, raditi na sebi... No da se zna - nisu ni Novogodišnje odluke nužno loše ako imaju za cilj dobrobit pojedinca i njegovih bližnjih, ali njihov je problem što su većinom kratke prirode. Drže osobu na par dana, a onda ih ona jednostavno ili zaboravi, ili odluči da su jednostavno izvan njenog dometa te da im se ne može posvetiti jer je ionako zaokupljena ispunjavanjem drugih za preživljavanje potrebnijih zadataka.

Iz godine u godine ispostavlja se tako da početak godine nije dovoljan razlog i za početak drugačijega, boljega života. Taj datum u kalendaru, ona veća znamenka u kućici s godinama nije dostatna motivacija za promjenu. Potrebno je nešto ipak više. Nešto trajnije i sigurnije. Nešto poput one želje u nama koja nam se može roditi bilo kojega dana u godini, bilo kojega trenutka našeg života. Želje kojoj ćemo mi sami vlastitom voljom dopustiti da se u nama rodi. U suprotnom - ako je potaknuta vanjskim poticajem, neće zaživjeti. Stopit će se s tamom baš kao i oni veličanstveni vatrometi kojima se  u novogodišnjoj večeri ne možemo nadiviti.

Svatko ima svoje razloge za donošenje odluka – velikih i malih. Svatko ima svoje vrijeme donošenja odluka. Nekad to bude u kupovini kada ne znamo koju ćemo boju pulovera izabrati, nekad kad ne znamo u koju ulicu skrenuti ako želimo što prije stići na željeno odredište, a nekad su to velike odluke, poput one na kraju srednje škole kad odlučujemo što i gdje dalje ili kad odlučujemo je li naš partner u vezi uistinu onaj s kojim želimo zasnovati obitelj. Kako god, za odluke koje donesemo moramo biti spremni odgovarati i izvršiti ih do kraja. Inače će nam život proći u beskrajnom donošenju odluka koje nemaju smisao, cilj niti onaj osjećaj zadovoljstva da smo za vrijeme trajanja svoga životnoga vijeka ipak nešto poduzeli.

U mome životu Bog je taj koji mi pomaže donijeti odluku i živjeti s njom u skladu. On me nosi kada moje noge posustaju pod teretom strepnje, beznađa i vihora koje život neprekidno donosi. On me vodi kada moje oči više ne vide jasno. Na kraju krajeva, On je taj koji mi u svoj mojoj slobodi pomaže donijeti dobru odluku i koji mi, što god ja odlučila, u toj odluci kao nitko drugi  pruža podršku. Zato se ne moram, baš kao ni ti koji ovo čitaš bojati donositi ispravne odluke. Odluke zbog kojih nam se ponekad čini da se borimo protiv vjetrenjača u vremenu kojeg ljudi nastoje lišiti svake dubine i smisla, a koje su baš zato svijetu potrebne već sada. Stoga, neka nas sve Gospodin licem svojim obasja kako bismo donosili prave odluke u 2015. godini!

Tko zna, jedna od njih može biti i ta da se pridružiš SKAC-ovom Volonterskom centru ...

 

Znati živjeti

Davanje daje život. Jer, živi smo onoliko koliko druge oživljujemo.

- p. Luka Rađa