Volonterski timovi

Kroz šumu do jednostavnosti i radosti

Ako se zaputiš s Britanca prema Tuškancu, onom neobično šumovitom kraju usred Zagreba, za nekoliko stanica doći ćeš do Paunovca. Paunovac je jedna od podružnica Centra za rehabilitaciju Zagreb.

Tamo već nekoliko tjedana odlazi maleni tim naših volontera. Taj tim čine Matea, Ana-Marija, Martina, Ana i Katarina. Prvih par puta, psihologinja Centra Anja nas je pripremila na naš rad s korisnicima te nam dala neke informacije o samom Centru. Korisnici usluga su osobe iznad 18 godina života s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama. Kapacitet podružnice je 65-70 korisnika. Oni na Paunovcu provode svoje vrijeme od 7 do 18 sati te su u tom vremenu za njih pripremljene razne radionice. Neke od njih su kreativnog tipa na kojima smo im se i mi pridružile. Zanimljivo nam je bilo slagati puzzle, crtati i bojati s njima. Jako su kreativni i izrađuju mnogo toga, osobito sada kada se bliži Božić. Predivno je provoditi vrijeme s njima jer oni pokazuju koliko je život ustvari jednostavan i lijep. Toliko radosti i smijeha ne možemo često vidjeti u današnjem svijetu, a baš to je njihova svakodnevica. Svaka osoba posebna je i jedinstvena na svoj način i bez obzira na različitost, među njima vlada slaganje i prihvaćanje te velika ljubav. U druženju s njima mnoge stvari nas nasmiju i razvesele, ali jedna anegdota mi je posebno nasmijala srce. Dok sam crtala s dvojicom momaka, oni su razgovarali o tome imaju li djevojke. Jedan od njih je rekao: "Ma kaj će mi djevojka, samo bi još problema imao." Anja i ja smo se nasmijale te zaključile kako se neke stvari ne mijenjaju bez obzira na svijet u kojem si.

Silazeći s Paunovca, u šetnji promišljam o simbolici silaženja u stvarnost užurbanog Zagreba. Kad siđem u prometnu Ilicu, ne mogu ni vjerovati da sam prije par minuta bila gore gdje je sve mirno, jednostavno i radosno. Koliko li su smijeh i druženje tamo uzvišeni i jedini važni.

Znati živjeti

Davanje daje život. Jer, živi smo onoliko koliko druge oživljujemo.

- p. Luka Rađa