Volonterski timovi

Od zvijezda do trnja i natrag

U Zagrebu je trenutno registrirano oko 200 beskućnika koji povremeno koriste usluge nekog od prihvatilišta. Ali, stvarni je njihov broj znatno veći. Procjenjuje se, ima oko deset tisuća beskućnika i tek deset prihvatilišta, u kojima se godišnje može zbrinuti 350 do 400 korisnika.

Na Trešnjevci u blizini stadiona u Kranjčevićevoj ulici, skriven u dvorištu okruženom starim zgradama, u bijeloj kući s lijeve strane, nalazi se Dom nade. Tena, Maja, Anamarija, Živka, Slađana, Mirela, Ivana i Trpimir  već nekoliko tjedana dolaze u Badalićevu 11 s ciljem da ljudima koji su u potrebi i bez doma pruže socijalnu i psihološku pomoć te duhovnu i moralnu podršku. Iako smo posjetili Dom nade tek nekoliko puta, već smo upoznali neke korisnike i porazgovarali s njima. Svaki je čovjek jedna nova i drugačija priča, a problemi i izazovi s kojima se susreće nisu nimalo ugodni i lagani. To su problemi osobne naravi, ali i problemi lošeg sustava i apsurdnih zakona. Kao odgovor na probleme i izazove beskućnika i potrebitih pojavili su se Marijana Ivanić Vuga i Danijel Vuga te osnovali udrugu „RCCG Dom nade“.

Ciljevi udruge su promicanje kršćanskih i univerzalnih ljudskih, moralnih vrijednosti, humanitarno-karitativno djelovanje s posebnim naglaskom na problemu siromaštva, beskućništva, kao i socijalne isključenosti, izvaninstitucionalno obrazovanje, povezivanje i suradnja s fizičkim i pravnim osobama srodnih interesa, promicanje volonterstva. Kao svoj glavni projekt Udruga je pokrenula Dnevni boravak za beskućnike koji je otvoren u travnju ove godine i jedini je u ovom dijelu Hrvatske. Postoji još jedan u Splitu.

Ideja je prihvatilište dnevnog tipa gdje ljudi koji su u potrebi i bez svoga doma mogu boraviti preko dana te se skloniti od lošeg vremena i hladnoće. Uz druženje i razgovor popije se čaj, kava ili sok. Osim druženja, korisnici Dnevnog boravka za beskućnike mogu koristiti računala i internet, mogu oprati svoje rublje, otuširati se i ošišati. Namjera nam je i želja organizirati razne radionice zabavnog, edukativnog i duhovnog karaktera. Trudit ćemo se osmišljavati projekte i načine kako da se ovaj mali boravak održi i radi duže te bude mjesto gdje beskućnici rado borave, gdje ne nailaze na odbijanja, osuđivanja i gdje mogu potražiti pomoć.

 

Znati živjeti

Davanje daje život. Jer, živi smo onoliko koliko druge oživljujemo.

- p. Luka Rađa