Blog

Korizma

Sjeti se čovječe da si prah i u prah ćeš se vratiti.

Više

Što vidiš u ogledalu?

Priznali mi to ili ne, svaki od nas ima neku potrebu promatrati se u ogledalu. Bilo to tek na sekundu ili duže, tek toliko koliko nam treba da uredimo kosu ili pak istaknemo oči ili obrijemo bradu. Možemo se pitati što to vidimo kad se pogledamo u ogledalo?

Više

Moji unuci o meni

Jednoga dana kada djeca moje djece upitaju o životu svoje bake, voljela bih da im se priča o...

Više

Kakva će biti berba?

Obično se moramo probuditi rano, prije no što sunce svane. Nakon od uzbuđenja neprospavane noći, uzimamo svaki svoju košaru i krećemo. Kad sunce počne provirivati iza obzora, mi već moramo biti tamo. Kakvo nas samo uzbuđenje čeka tih dana. Noge će nas boljeti od uspinjanja, ruke će biti crvene. Ali, sve se to zaboravlja – te neprospavane noći, taj dug hod, uspinjanje, bol – sve se to zaboravlja kada dobijemo ono što smo htjeli.

Više

Zamke

Dugo već vremena planiram načeti ovu temu, ali budući da sam od „redakcije“ dobivala druge smjernice, nisam imala prilike. Kako je ovo sada freestyle članak, pisat ću vam o onome što me već neko vrijeme mori, a osim toga prikladno je za dolazak novih volontera i volonterki u naš Volonterski centar.

Više

Zašto smo podigli zidove?

Nekad smo bili pametniji. Nekad smo danima hodali rascvjetalim livadama i šetali brdskim krajolicima. Nekad smo lovili ribu i gonili stoku po zelenim poljanama. Nekad smo živjeli zajedno, hranili se zajedno i bili smo sretni. Nekad smo znali danima biti bez hrane, ali zajedno, i preživjeli smo. Nekad smo jednostavno drugačije živjeli.

Više

(Novogodišnje) odluke

Nikada nisam uobičavala donositi Novogodišnje odluke. Pa ni sama Nova Godina ne znači mi baš previše. Još jedna društveno popularna parada pijanstva i kiča, kako bi rekao Đole. Ako iskeširam popriličnu svotu novca za doček Nove u nekom finom lokalu bit će mi lijepo i ući ću sretna u još jednu godinu. Osobno ne razumijem takav stav, no isto tako sam svjesna kako ja jednostavno nisam mjerodavna za ocjenjivanje današnjih trendova.

Više

Kako Božić miriše?

Božić. Miriše poput snijega. Miriše mi na cimet, na kolače tek izašle iz pećnice. Miriše na bor, na iglice, na svježe naranče. Miriše na čaj od borovnice, na lješnjake i bademe… U meni se bude sjećanja na djetinjstvo, na zajedništvo, na obitelj, na pjesme koje smo zajedno pjevali, na igru…

Više

Kako sam obilježila Dan volontera

Petog prosinca cijeli je svijet obilježio dan volontera, pa tako i ja. Sada kada malo bolje razmislim, shvatim da ga nisam mogla primjerenije provesti nego što ustvari jesam. Pogađate, na volontiranju, naravno. No, priča ne staje tu jer to nije bio moj još jedan sasvim obični volonterski petak. Bio je to petak prije dana čašćenja dragoga nam i poznatog sveca.

Više

Kad bih imao ...

Ujutro, dok se probudim uglavnom ne znam tko sam, koji je dan ili čak gdje sam. Obično (nakon što si tisuću puta ponovim da moram ustati, da moram otići na predavanje, da će se svijet urušiti bez mene) jedva uspijem stati na noge i otići u kupaonicu. Danas sam se kao i svakog dana pogledao u ogledalo i imao sam što vidjeti. Vidio sam sebe. Ali, kakvog?

Više

Uz dan pada Grada Heroja

Hvala ti, pišče, jer si ostavio stranicu nedovršenu i krenuo u još neotkrivene dijelove ove zemlje, kao i ljudskih duša. Hvala ti, starice, jer ti je lice izbrazdala još jedna bora nastala od brige za protjeranu obitelj. Hvala ti, susjede, jer si zaboravio na propisano neprijateljstvo i sjetio se kako su ti susjedi čuvali kuću dok si s obitelji ljetovao na moru.

Više

Ti si, prijatelju moj, prosjak

Vidio sam jučer jednog neobičnog prosjaka. Na glavi je imao šešir crne boje koji je savršeno pristajao uz kožnu jaknu. Savršena kombinacija kože i trapera. Uz to hlače crne boje napravljene od grubog materijala. Mirisao je na mošus pomiješan s limunom i mentolom. Nosio je uz to slušalice na glavi i takav je hodao zemljom. Vidio sam jučer jednog neobičnog prosjaka.

Više

Znati živjeti

Davanje daje život. Jer, živi smo onoliko koliko druge oživljujemo.

- p. Luka Rađa